Rijeka Miljacka svojim sjajom i čarolijom zanese mnoge posjetioce koji dođu u Sarajevo. Dok god protiče krije i krit’ će tajne mnogih Sarajlija. Jednostavno mala rijeka prepuna mostova ljubavi, prijateljstva i istinskih vrijednosti. Za razliku od drugih, sarajlije imaju mogućnost da uživaju u beskrajnoj ljepoti Miljacke o kojoj je pisano i pjevano u više navrata.
Samo oni čije najveće tajne krije ova malena rijeka odu na njen izvor, a na izvoru sarajevska bajka počinje. Igra bezbroj potoka i voda isprepletenih s kamenjem i okolnom šumom daju fascinantne pejzaže zbog kojeg sve više ljudi se odlučuje da posjeti ovu lokaciju koja podsjeća na lokacije iz najpoznatijih svjetskih bajki.


To je mjesto koje je odličan primjer kako da razumijemo šta je to priroda, a ta priroda je knjiga s bezbroj stranica i sa beskonačno mnogo sadržaja. Tu ptice zadovoljno pjevaju, a posjetioci koji dođu im zavide jer bi vrlo rado zamijenili mjesta i ostali tu, u šumi, na 1010 metara nadmorske visine, a samo 2 kilometra od centra Pala. Gledati prvi put vrelo Miljacke je kao kad gledaš prvi put svijet oko sebe. Lijep je to svijet. Šaren isprepleten mnogobrojnim tokovima, zelenilom i drvećem, a opet neobičan i zagonetan. Da, upravo takav je izvor sarajevske dame. To je mjesto gdje čovjek opet pušta svoje korijene i vezuje se s onim što je bilo i bit će poslije nas.

Ta nevjerovatna veza s prirodom, tu u prelijepom ambijentu, dolazi do posebnog izražaja.
Uživajte u prelijepim kadrovima koje je za vas pripremilo udruženje
Mapa kulture.