Damir Sadiković je u oktobru FK Željezničar zamijenio Cracovijom, klubom iz prve poljske lige.Ovaj 25-godišnji vezni fudbaler ponikao je u hadžićkom Radniku, a svoj matični klub nikad nije zaboravio. U razgovoru za Futuro otkrio je nekoliko zanimljivosti.

Ove polusezone kombinirano je za Željezničar i Cracoviju nastupio 17 puta, i upisao dvije asistencije.

“Što sam do sada vidio i primjetio da stvarno svaki klub ima vrhunske uslove za rad, tereni, karantini, teretane, saune, bazene, putovanja sve je unaprijed precizno određeno i na visokom nivou. Mislim da je to i najveća razlika između BiH lige i Poljske, jer fudbaleru je sve omogućeno da bude na optimalnom nivou”, kaže naš sagovornik na pitanje o razlici između bh prvenstva i poljske Ekstraklase.

Kako si primljen u novom klubu?

Imamo dosta stranaca u ekipi tako da nije mi bilo teško naviknuti se, brzo sam upao u mašinu što se kaže, i preko treninga, utakmica, druženja brzo sam se uklopio u sredinu. A zahvalio bi se puno i Mateju Rodinu koji mi je pomogao oko mnogo stvari kad sam tek došao.

Koje su ambicije Cracovije, sredina tabele ili ipak nešto više?

“Za sada smo tu u sredini tabele, ambicije da se dođe do mjesta koje vode u Europu preko lige ili preko kupa, i kup nam je od velikog značaja. Startali smo sa -5 al i dalje smo u borbi za gornji dio tabele.”

Najbolji moment u dosadašnjem dijelu karijere?

Najbolji momenat dosadašnje karijere … Pa izdvojio bih utakmicu sa ferencvarosem i utakmicu sa Legijom ovdje nedavno u super kupu, stvarno je bilo lijepo igrati i uživati. A bilo je još lijepih momenata, možda derbi 5:2 jer mi je bio prvi derbi gdje sam pogodak postigao. “

Stigne li se pogledati Premijer liga,  je li FK Sarajevo ispred svih ili mu Željezničar ili neko od drugih može pomrsiti planove u nastavku?

” Pratim redovno utakmice naše lige, pogotovo Želju kad god mogu. Sarajevo jeste prvo i posložilo neke stvari i imaju tu stabilnost i mirnoću i mislim zbog toga samo da imaju prednost od +9, jer u ostalim klubovima ima dosta turbulencija i uvijek u tim situacijama dođe do neočekivanih “grešaka” krize i sl. Pa bit će tesko al’ sve je pitanje šta će ko uraditi u ovom prelaznom roku.”

Možeš li usporediti ishranu tijekom sportskog djelovanja u BiH i Poljskoj, je li velika razlika, vodi li se više računa o tome u Poljskoj?

” Što se tiče ishrane toliko sam dugo u fudbalu da sam naučio i svoje tijelo i znam sta mi odgovara ili ne odgovara. Nema prevelike razlike osim što vam obezbijede poslije treninga i u toku treninga preparate da tijelo bude na maximumu non stop.”

Jesi li zadovoljan svojim igrama u dosadašnjem dijelu sezone?

“Pa moram biti zadovoljan jer čim sam došao odmah sam počeo igrati i nije bilo vremena za tu neku adaptaciju laganu, nego odmah sam počeo sa utakmicama ,ali super je, uklopio sam se na najbolji mogući način i ima pozitivnih rezultata što mi je drago. “

Cracovia ima dva igrača iz Hrvatske i jednog iz Srbije. Osjeti li se međusobna povezanost vas iz ex-yu zemalja, jeste li u najboljim odnosima?

“Pa da ,tu se opet najviše družimo mi sa Balkana, najlakse je jer jedni drugim ćemo opet najprije pomoći. Zbog jezika i svega sličnog tako da što se kaze pazimo se međusobno. “

U reprezentaciji je turbulentno.Ko bi bio po tebi najbolji izbor za selektora? Nadaš li se možda i skorom pozivu?

“Pratim i oko reprezentacije šta se dešava i vidim puno kombinacija i puno imena u igri, ali nadam se da ce naći najbolje rješenje i da se pomaknemo sa tog mjesta nekog gdje tapkamo neko vrijeme. Pa ko god bude volio bi da bude neko sa stavom sa idejom i nekim dužim planom. A sto se tiče poziva pa svako se trudi i želi da dobije poziv, ja sam tu, trudit ću se svojim igrama da zaslužim što prije i to je to. “

Pratiš li situaciju u matičnom klubu? Je li ovo sada maksimum ?

“Pratim Želju svog naravno, znam da nije baŠ sjajna situacija, jos sama i korona dugo traje pa je jos pogoršalo stvari, ali nadam se da će se pronaći prava rjesenja i prije svega sve u klubu nekako stabilizovati i mirne glave razmišljati samo o fudbalu kao igri. Pa dobro Željo što se tiče bodova ne izgleda loše , nije osvojio malo bodova, jednostavno dozvolili su previše kikseva gdje nisu smjeli.Sarajevo je imalo sjajnu polusezonu i kad je igralo loše nekako je pobjeđivalo i zato su zasluženo prvi.”

Je li bilo momenata kada si htio odustati od fudbala? Što bi poručio mladim Hadžićanima koji se bave ili pokušavaju baviti fudbalom?

” Paa bilo je razmišljanja svakakvih, kada vam samopouzdanje padne da bukvalno mislite da pojma nemate o fudbalu, i tako da ne možete igrati na ozbiljnom nivou, bilo je svega al dobro to je i psihička igra koja je nekako najteža. A mojim Hadžićanima fudbalerima, trudite se radite na sebi, izvucite iz sebe maximum i sami ćete vidjeti dokle ćete dobaciti.”