Dijego Armando Maradona, legendarni fudbaler, navodno je doživio srčani udar i preminuo u svom domu u Argentini u 60. godini, objavili su vodeći argentinski mediji. Brojne javne ličnosti opraštaju se od legende fudbala.

Bosanskohercegovačka legenda sportskog novinarstva Sabahudin Topalbečirović na svom facebook profilu takođe se oprostio od legende:

“Diego Armando Maradona. Za mene je bio i ostao najveći. Imao sam ga priliku vidjeti dva puta, jednom u autobusu u Firenzi a jednom na olimpijskom stadionu u Rimu. U Firenzi na utakmici Jugoslavija – Argentina niko nije navijao za Argentinu, samo semoglo čuti “Dijego, Dijego. Bio je pored mene na komentatorskoj poziciji na finalu Lige prvaka 1996.godine, Juventus – Ajax. Rekao sam mu da je najveći, ne vjerujem da me razumio ali smo dogovorili slikanje nakon utakmice. Međutim, produžeci, penali , nije bilo suđeno. Prenosio sam i jednu od njegovih najkontraverznijih utakmica sa Svjetskog prvenstva u Americi protiv Grčke 4:0 kada je postigao efektan gol i u transu prišao kameri. Nakon utakmice je otišao na doping kontrolu i “pao”. Igrao se sa loptom, postigao i najljepši i najkontraverzniji gol u historiji a svako drugo rođeno muško dijete u Napulju za vrijeme igranja u tom klubu je dobilo ime po Diegu. “Mačka ima 7 života, ali kod Maradone smo prestali brojati” kaže jedna argentinska izreka. Argentina, Buenos Aires je jedno od najčarobnijih mjesta na svijetu, spoj Madrida i Rima sa bezbroj opasnosti koje vrebaju na svakom ćošku, grad fudbala, bifteka i tanga. 2014. godine mom kolegi snimatelju je ukradena kamera kada smo snimali “Našu brazilsku priču”, ali to je grad u koji ćete i pored svega ponovo poželjeti da odete. Argentinu sam zavolio 1978. i Maria Kempesa i siguran sam da je Maradona otišao na to prvenstvo da bi već tada sa 17 godina uradio ono što je uradio Pele 1958.godine. Sve što nije tada uradio napravio je 8 godina kasnije kada je Argentini donio drugu titulu prvaka svijeta. Nije lako bilo biti” Diego Armando Maradona”, jalijaš iz Argentine, genije, buntovnik, voditelj, zabavljač, trener, selektor, glumac. Mojih 40 godina je kao nečijih 70, jednom prilikom je rekao. Kao stotinu ja bih rekao, teško je to opisati. Da su tada bile društvene mreže mislim da bi njega pratilo milijardu ljudi. Ali bolje da nije ionako je pritisak bio veliki, ne bi izdržao ovoliko koliko je ovako izdržao. P.S. Koliko je bio popularan govori i činjenica da je u boemskom dijelu grada”San Telmo”jedna od najvecih atrakcija i dvojnik slavnog Maradone, e tu sliku imam i baš mi je draga. Počivaj u miru najveći fudbalski umjetniče svih vremena..” – napisao je Tobalbečirović.

Leo Messi takođe na svom facebook profilu oprostio se od Maradone riječima da je ovo tužan trenutak za sve argentince, ali i cijeli fudbalski svijet.

“Veoma tužan dan za sve Argentince i fudbal. Napušta nas ali ne odlazi, jer je Diego vječan. Prolazim kroz sve slatke trenutke koji su živjeli s njim i želim iskoristiti priliku da iskažem saučešće svim njegovim prijeteljima i porodici.” – napisao je Messi.

Uz poruku da je Dijego vječan, FC Barcelona se takođe oprostila od ovog fudbalskog umjetnika koji možete pogledati na OVOM LINKU

i Deportivo la Corunha izrazio je saučešće porodici i prijateljima Dijega.

I Crvena zvezda oprostila se od Maradone sa porukom “

Protivnički fudbaler kojem je Marakana aplaudirala. Bila je čast biti Vaš rival na terenu.

Počivajte u miru.”

Iz Crvene zvezde podsjetili su se i golova koje im je dao argentinac 1982 godine kada su se sastali Crvena zvezda i Barcelona na Marakani. Golove možete pogledati OVDJE

Podsjetimo Maradona je prije dvije nedjelje izašao iz bolnice gdje je uspješno operisan poslije krvarenja na mozgu.

Međutim, pozlilo mu je u stanu u mjestu Nordelta, a kako prenose lokalni mediji nije mu bilo spasa.