Sve su glasnije špekulacije da će Ivajlo Petev preuzeti fudbalsku selekciju Bosne i Hercegovine. I dok navijači priželjkuju neko veliko ime, poput Slavena Bilića ili Vahida Halihodžića, drugi zazivaju povratak Papeta, treći misle da bi trebalo dati priliku Barbarezu. U tom vremenu Misimović, čini se, na klupu želi dovesti bugarskog trenera.

U jako teškim trenucima za fudbalsku reprezentaciju, stranac baš i neće biti dočekan s oduševljenjem. Doduše, 45-godišnjak zna govoriti bosanski jezik, tako da bi komunikacija bila moguća, ali je li on pravi izbor?

Nije se proslavio kao fudbaler, igrajući za prosječne klubove u bugarskoj ligi. U trenerske vode stupio je u julu 2010. vodivši Ludogorets. Najuspješniji bugarski klub u novijoj historiji vodio je 68 utakmica, pritom osvojivši 2.19 bodova po utakmici. Sa Ludogoretsom je osvojio pet trofeja, ali treba uzeti u obzir da tada i nisu imali neku konkurenciju.

2013. preuzima Levski, ali zbog svađe sa čelnicima odlazi u kiparski Ael, s kojim u 43 utakmice u prosjeku osvaja po dva boda.

Kruna je bila preuzimanje bugarske reprezentacije, gdje se zadržao 13 utakmica, to jest šest prijateljskih i sedam kvalifikacijskih. Izdvaja se pobjeda protiv Portugala u prijateljskom srazu,ali i visoki porazi od Danske,Japana i Turske. Najveći uspjeh u kvalifikacijskim je remi s Italijom. Pobijedio je samo Luksemburg i Maltu. Mora mu se priznati da je u kvalifikacijama bugarska obrana igrala solidno.

Dobio je povjerenje na klupi najboljeg kluba iz regije, zagrebačkog Dinama.Debitirao je domaćim remijem protiv Hajduka bez golova. Dinamo je vodio 35 utakmica, i u 23 slavio, u 5 remizirao i sedam puta izgubio. U Europi je od četiri utakmice upisao 4 poraza, a od Rijeke je izgubio i kup i prvenstvo.

Vodio je i Omoniju, Al Quadisyah i posljednje Jagileoniju, ali nigdje se nije zadržao. Jagileoniju je vodio u 17 utakmica, i samo šest puta pobijedio.

Zaključak je da je Petev samo prosječan trener, s ne baš velikim uspjesima u karijeri, i definitivno nije čovjek koji će podići fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz ponora. Voljeli bismo da nas demantira.