Pred Bosnom i Hercegovinom večeras je povijesni trenutak. BiH po prvi put nastupa na Europskom prvenstvu u rukometu. Pored brojnih financijskih poteškoća, izabranici Bilala Šumana smjestili su se u daleki Trondheim, gdje će igrati susrete grupne faze. Ždrijeb ih nije mazio, te su u grupi s dvije velesile, Francuskom i Norveškom. Tu se još ubacio i Portugal, protiv kojeg će BiH tražiti svoju šansu.

Prvi je na rasporedu susret protiv Norveške. Norvežani igraju brzi, moderni, dopadljivi rukomet. Na ovom prvenstvu idu po zlato. Norveška će večeras imati veliku podršku s tribina, a očekuje se i lijepa brojka bosanskohercegovačkih navijača. Iako su Norvežani izraziti favoriti, Bilal Šuman i igrači ne dižu bijelu zastavu. Večeras će ostaviti srce na terenu i tražiti svoju šansu. Benjamin Burić na golu treba dati svoj obol, u što ne sumnjamo. Najkonstantniji golman Europe u sjajnoj je formi, i sigurno da će i večeras skupiti preko 10 obrana. Bombarder Panić tuče sa svih strana, a recimo da je na poziciji golmana i pivota BiH i jača od Norveške. No, Norveška je izrazito jaka na krilnim i bekovskim pozicijama. Sander Sagosen, OSullivan, Tangen su sjajni igrači.

Selektor Šuman je odabrao 16 igrača za večerašnji ogled. Na tribinama će večeras ostati: Marko Tarabochia, Muhamed Toromanović i Mirko Herceg.

Susret će suditi Nijemci Schulze i Tonnies, i nadamo se biti pravedni. Utakmica Norveška – Bosna i Hercegovina igra se u 20 i 30.

U 18 i 15 skupinu D otvorit će Francuska i Portugal. Najtrofejnija selekcija ne bi trebala imati većih problema protiv Portugalaca. No, Portugalci su već pokazali da mogu savladati Trikolore. U kvalifikacijama su na svom terenu slavili čak 6 razlike protiv izabranika Didiera Dinarta, ali Francuzi su na svom parketu uzvratili dvostruko. Senatori Guigou, Abalou i Soraindo opraštaju se nakon ovog prvenstva. Karabatić nije u nekoj formi, ali bombarderi Remili, Mem i Dipanda namjestili su svoje nišanske sprave.