Spolne razlike između muškaraca i žena su se desetljećima isticale. Iako su se u današnje vrijeme žene izborile za jednako mjesto, kako u društvu tako i sportu, još uvijek postoji spolna razlika. Ali da žensko može biti uspješno u nekom sportu donosi Vam današnja prič.a. U današnjem intervju razgovarali smo sa Lamijom Hujić članicom RK Hadžići.

-Za početak nam se predstavi ?
Zovem se Lamija Hujić. Imam 15 godina. Idem u prvi razred MSŠ Hadžići. Živim u Pazariću sa mlađim bratom i roditeljima.

-Kako je nastala tvoja ljubav za rukometom?
Rukomet sam zavoljela još u ranom djetinjstvu. Moja prva ljubav vezano za sport je fudbal, ali pošto na našoj Općini nema klub u kojem treniraju djevojčice, odlučila sam se za rukomet. Ima dosta sličnosti sa fudbalom, ekipni je sport i dinamičan.

-Najdraži sport pored rukometa?
Kao što sam ranije navela, fudbal je ipak moja prva neostvarena ljubav. Pored fudbala jako volim i skijati.

– Ko ti je uzor u svijetu rukometa?
Uzor u svijetu rukometa, što se tiče žena je moja trenerica Alma Čehajić-Hadžović, a od muških Nikola Karabatić.

-Opiši nam jedan svoj trening?
Moj trening uvijek započinje dobrim zagrijavanjem cijelog tijela. Nakon toga slijedi rad s loptom, vježbe kretanja, taktike koje koristimo na utakmicama

-Da li je bilo trenutaka kad si planirala napustit rukomet?
Želje za odustajanjem je svakako bilo. Nakon povrede koju sam zadobila ove godine u mjesecu aprilu, kada sam na utakmici potrgala prednje-križne ligamente, nakon čega sam imala opreativni zahvat i još uvijek se polako opravljam od te povrede. Mada iako sam nakon povrede planirala da napustim rukomet, svakim danom se ta želja mijenja i trenutmo jedva čekam da istrčim na teren.

-Najdraža pobjeda?
Kao najdražu pobjedu ne bih mogla izdvojiti jer su mi sve pobjede drage. Međutim, kao najveći uspjeh izdvojila bih takmičenje na Državnom prvenstvu koje se održalo u Banja Luci u sezoni 2017/2018 kada je moja ekipa osvojila drugo mjesto.

-Tvoj životni sportski cilj?
Moj životni sportski cilj je da zaigram za prvi tim mog matičnog kluba, a nekad kasnije aBd i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine..

Redakcija SU “FUTURO” Hadžići želi puno sreće i uspjeha Lamiji i njenom klubu i mnogo pobjeda
.

R.Vatreš