Nešto se dešava u mojoj glavi. Dok mnogi fudbalski ovisnici razmišljaju o nekim zvijezdama, Ronaldu jednom i drugom, Ronaldinhu, Peleu, Mulleru i svim ostalim zapisanim u historiju, mene stalno pažna vozi na druga mjesta.

Ovog puta naumpao mi je jedan švicarski as. Nije ni prestar, u maju puni 35, ali kopačke su već okačene o klin. Riječ je o Tranquillu Barnetti. Kao mali trenirati počinje u FC Rotmonten , gdje i nije primijećen kao neki veliki talent. Nakon pet godina , odlazi na probu u omladinski pogon St Gallena, gdje zadovoljava.

Debi ne pamti po dobrom. St Gallen je teško stradao od Zuricha kući 3-0, a Barnetta je dobio zadnjih 16 minuta. Bilo je to sedmog marta 2002. godine, no nakon još jednog ulaska s klupe počeo je dobivati šansu od prve minute. U dvije godine mandata nastupio je 60 puta i 15 puta zabio. Ovaj ofenzivni veznjak privukao je pažnju Bundesligaša, i prešao u vrlodobri Bayer iz Leverkuzena. Tu je bio čak osam godina, uključujući i jednogodišnju posudbu u Hannoveru na početku angažmana.Postao je ikona kluba, odigrao je 187 utakmica i 23 puta zabio, a 48 puta asistirao. U Hannoveru je igrao sedam utakmica, i dvaput poentirao.

Igrao je za Bayer i Kup Uefa, i one sezone kada su zaustavljeni u polufinalu od Osasune. Bilo je to 2007.godine.Leverkuzenu se apsolutno isplatio igrač plaćen 250 hiljada eura.

U julu 2012.prešao je u Schalke. Zaželio se novih izazova i po isteku ugovora pridružio se Rudarima. U Schalkeu nije išlo tako dobro, te je nakon godine dana poslan i na pozajmicu u Eintracht. Ukupno je za tim s Gelzenkirchena odigrao 44 utakmice, zabio tri gola i 4 puta asistirao, plus 22 nastupa, jedan gol i 2 asistencije u Frankfurtu. Upisao je 11 nastupa u Ligi šampiona za Schalke, među njima i onaj kada je njemački klub bio nadomak senzacije protiv Reala, nakon slavlja u Madridu 3-4.

Bilo je jasno da je Barnetta u velikom padu forme, te odlazi zaraditi U MLS. Godinu i pol proveo je u Philadelphiji, i bio zapravo i dobar. 41 nastup, 6 golova i 5 asistencija. Nudili su mu novi ugovor ali BArnetta nije htio. Vratio se u svoj St Gallen, gdje je planirao završiti karijeru.

Posljednje dvije i pol godine provodi u svom klubu, gdje se i penzionisao 1.jula prošle godine. U drugom mandatu je zaigrao 60 puta i postigao 11 golova.

Ima samo jedan nastup za mladu reprezentaciju Švicarske, brzo je priključen seniorima. Bio je na EURU 2004. ali nije ulazio s klupe. Debitirao je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006.protiv Irske (1-1). Igrao je sve minute na tom prvenstvu u Njemačkoj, gdje je Švicarska ispala od Ukrajine u 1/16 finala na penale. Odigrao je i 228 minuta na SP-u 2010. gdje je njegova reprezentacija ispala u grupi sa Španijom, Čileom i Hondurasom. bio je u kadru i na SP-u u Brazilu 2014, no nije ulazio. Posljednju utakmicu odigrao je 2014.u kvalifikacijama protiv San Marina. Ukupno je 75 puta nosio nacionalni dres, i deset puta zabio.

Šest golova bilo je u prijateljskim utakmicama, tri u kvalifikacijama(2 Englezima na Wembleyu u remiju) i jedan na Svjetskom prvenstvu (Togu na SP 2006. u pobjedi 0-2).

Uživaj u penziji, Tranquillo.